2 Kasım 2013 Cumartesi

Adım Adım Ahşap Tabela Yapıyoruz-2

Merhaba
      Ahşap tabela yapımımıza devam ediyoruz. İlk bölümde ahşap panelimizi hazırlamıştık. Bugün ahşap boyama ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım. Biraz beceri, ilgi ve sabırla birbirinden güzel ve kullanışlı bir çok obje ortaya çıkarabilirsiniz. Böylece hem yaratıcılığınızı geliştirmiş hem de günün stresinden arınmış olursunuz. Ahşap üzerine attığınız her fırça darbesinde deşarj olup kendinizden bir şeyler kattığınızda bu işin ne kadar eğlenceli ve rahatlatıcı olduğunu göreceksiniz.


      Ahşap her zaman güzel görünmeyebilir fakat yüzeyleri çeşitli boyalarla renklendirilirse ahşabın asıl güzelliği o zaman ortaya çıkar. Bu nedenle ahşap hem estetik görünüş amacıyla, hem de neme, toza, havanın bozucu etkilerine, güneşteki U.V. ışınlarına karşı mutlaka boyanmalı ve verniklenmelidir. Ahşap mobilyaların yüzeyleri yalnızca naturel(renksiz)verniklerle örtüldüğünde ahşabın damar ve desenleri ortaya çıkar ve derinliğine bir görüntü kazanır. Ahşap mobilya üretiminde genellikle verniklenmeden önce uygun boyalarla boyanır. Ahşap tabela yapımında ise ahşabın dokusunu korumak amacıyla pinoteks ahşap koruyucu boya tercih etmekteyiz, pioteksten kısaca bahsedelim.

       Ahşap Koruyucular (Renklendiriciler). Halk arasında Pinoteks olarak bilinir. Bunlar renksiz olduğu gibi farklı renklerde de olabilir. Ahşabı küf, mantar ve ahşap kurtlarına karşı korurlar. Kullanıma hazırdır. Yani içerisine herhangi bir inceltici katılmaz. Ham ahşap yüzeyi temizlendikten sonra bir sünger veya beyaz kıllı fırça ile bir kat sürülür ve kurumadan bir bez yardımı ile yüzeyi silinir. 

      Hazırlamış olduğumuz ahşap panelimizi ceviz pinoteks ile boyuyoruz. Resimleri aşağıya ekliyorum.
 
Evet. fotoğraflarda gördüğünüz üzere ahşabımızı renklendirdik, ikinci resimde gördüğüz beyaz boya su bazlı akrilik esaslı ahşap boyası. Hobi el işlerinde ve ahşap boyama sanatında kullanılan bu boyalardır. Su ile inceltilirler. Ahşabın ömrünün uzun olması için önce su bazlı renksiz ahşap kuruyucu sürülür. Bunun üzerine istenilen renkte boya uygulaması yapılır. Ahşabımızın orta kısmına kalp figürü boyayacağız. Bunun için panelinizin boyuna göre kağıttan bir kalp şablonu keserek yerleşimimizi yaparak boyama işlemine devam ediyoruz. 

 

       Kağıt üzerine kalbimizi çizdikten sonra makas yada falçata ile keserek şablonumuzu oluşturuyoruz , sonrasında ahşap üzerinde yerleşimimizi yaparak boyama işlemimizi tamamlıyoruz. Yazımızın sonraki bölümünde kalbimizi renklendirerek ahşap tabela yapımımıza devam edeceğiz.
Tabela Trend Ahşap Tabela. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder